Fors meer verkeersongevallen in het najaar

Inmiddels bent u er vast alweer aan gewend, maar eind oktober is de klok weer een uur teruggezet. Sinds 1977 verzetten wij tweemaal per jaar de klok. De reden waarom wij dit doen, is dat wij op die manier de uren waarin daglicht is, nuttig kunnen besteden. Door het terugzetten van de klok in het najaar is het in de ochtend wat donkerder, maar aan het einde van de middag wat langer licht.

Voor mensen die dagelijks deelnemen aan het verkeer, is het wellicht gevoelsmatig 'drukker' op de weg na het verzetten van de klok. Vaak is dit aanleiding voor een aantal dagen zware spits in donker weer. Om die reden kan de vraag gesteld worden of het verzetten van de klok wel zo goed is voor de veiligheid van het verkeer.

Onderzoek

Uit onderzoek van Smart Traffic Accident Reporting is gebleken dat de maand november, dus de maand nadat de klok wordt verzet en de donkere periode invalt, fors meer verkeersongevallen plaatsvinden. De cijfers zijn afkomstig uit de door de politie bijgehouden registratie. Daaruit blijkt dat het aantal ongevallen in september al begint te stijgen. In de maanden oktober en november neemt het aantal ongevallen nog meer toe. Uit het onderzoek blijkt dat de ochtendspits al vanaf half september voor een belangrijk deel valt in de periode dat het niet volledig licht is. Deze periode van 'donker wordend weer gaat gevoelsmatig maar ook feitelijk snel, zo stelt het onderzoek. De volgende vraag is; hoe zit dat in het voorjaar? In het voorjaar lijkt de overgang van donkere dagen naar lichte dagen gevoelsmatig, maar ook feitelijk, op geleidelijke wijze te verlopen, zo stelt het onderzoek eveneens.

Met het verzetten van de klok, rijden we vaker in het donker. De conclusie uit het voornoemde onderzoek is dat er in het donker meer ongevallen gebeuren. De overgang van zomer- naar wintertijd lijkt daarbij het verkeer het zwaar te treffen. Het blijkt duidelijk uit de cijfers dat het verzetten van de klok hier invloed op heeft. Naast het verzetten van de klok zorgen weersomstandigheden als regen, hagel en forse wind natuurlijk ook niet voor fijne verkeersomstandigheden.

De beste tip die wij in deze donkere tijden kunnen geven, is om voor voldoende en duidelijk zichtbare verlichting te zorgen en om u niet te laten afleiden door eventueel gesprekken met gezelschap in de auto of door uw telefoon.

Contact

Mocht u onverhoopt toch slachtoffer zijn geworden van een verkeersongeval, kunt u uiteraard altijd contact opnemen met Smart Letselschade. Onze juristen staan u graag te woord en wij helpen u graag bij het verhalen van de schade. U kunt telefonisch contact met ons opnemen via 0800-3100003. Ook kunt u uw gegevens achterlaten via deze link zodat wij contact met u kunnen opnemen.

Uiteraard bent u ook van harte welkom tijdens onze inloopspreekuren op dinsdagochtend tussen 10:00 en 11:00 uur en donderdagmiddag tussen 15:00 en 17:00 uur aan de Lammermarkt 57a te Leiden.

Naar het overzicht

Heb je zelf letselschade opgelopen en wil je worden bijgestaan door een belangenbehartiger?

Neem dan gerust contact met ons op via 0800-3100003 om de mogelijkheden te bespreken. Ook kun je jouw gegevens achterlaten zodat wij contact met je kunnen opnemen.

Uiteraard ben je ook van harte welkom tijdens onze inloopspreekuren op Dinsdag tussen 10:00 en 11:00 uur en  Donderdag tussen 15:00 en 17:00 uur  aan de Stationsweg 32 te Leiden

Neem contact op

Delen:

Recht op een vergoeding

Heb je letselschade opgelopen en wil je weten of jij recht hebt op een vergoeding? Doe dan de check!

Doe de check!