Letselschade door een hondenbeet
Hondenbeten komen vaker voor dan u wellicht denkt. Op jaarbasis worden er 150.000 bijtincidenten door honden gemeld en bezoeken zo’n 6600 mensen de Spoedeisende Hulpafdeling van een ziekenhuis. Verwondingen komen met name voor aan handen, armen of benen. Een hondenbeet kan verstrekkende gevolgen hebben. Een wond kan gaan ontsteken en in sommige gevallen zelfs blijvende zenuwbeschadiging veroorzaken. Naast letselschade kan een hondenbeet vervelende financiële gevolgen met zich meebrengen. Deze kunnen bestaan uit medische kosten, gederfde inkomsten wegens arbeidsongeschiktheid of kosten voor het inschakelen van huishoudelijke hulp.
Wettelijke aansprakelijkheid bij hondenbeten
Op grond van de wet, artikel 6:179 BW, is de bezitter van een hond aansprakelijk voor de schade die door het dier wordt veroorzaakt. Het betreft een zogenaamde risicoaansprakelijkheid. Deze is gelegen in het onberekenbare element dat in de eigen energie van het dier schuilt.
Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) geeft dekking voor schade ontstaan door een hondenbeet. Echter, in Nederland geldt geen verplichte aansprakelijkheidsverzekering voor hondeneigenaren, waardoor het voor het slachtoffer vaak moeilijk is om zijn schade te verhalen.
Ook als de eigenaar geen aansprakelijkheidsverzekering heeft lopen, is hij volgens de wet nog steeds aansprakelijk. Hij dient in dit geval zelf de schade te vergoeden.
Aansprakelijkheidsverzekering in diverse Europese landen verplicht
Uit onderzoek van het Aansprakelijkheidsverzekering Informatie Centrum (A.I.C.) volgt dat in diverse Europese landen een verzekeringsplicht geldt voor alle hondenrassen. Zo geldt bijvoorbeeld in Italië, Frankrijk en Spanje een verplichte aansprakelijkheidsverzekering voor bepaalde 'risico' hondenrassen. In Duitsland, Oostenrijk, Denemarken en Zwitserland geldt een verzekeringsplicht voor elk hondenras.
Verplichte aansprakelijkheidsverzekering voor hondenbezitter in Nederland?
In verschillende landen zijn wetsvoorstellen ingediend om de verzekeringsplicht voor mensen met honden in te voeren. Hoewel er in Nederland tot op heden geen verplichte verzekering voor hondeneigenaren geldt, verdient het naar onze mening aanbeveling om deze wettelijk verplicht te stellen. Op die manier komen zowel het slachtoffer als de eigenaar van de hond na een bijtincident niet voor onverwachte kosten te staan.
Bent u eigenaar van een hond of ander dier? Dan adviseren wij u om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Deze kost doorgaans slechts enkele euro's per maand en is makkelijk af te sluiten.
Heeft u letselschade opgelopen als gevolg van een hondenbeet? Wij adviseren u om direct een arts te raadplegen om de wond te laten nakijken. Daarnaast doet u er goed aan om zo snel mogelijk contact met ons op te nemen zodat wij het incident kunnen bespreken en u kunnen bijstaan in het verhalen van uw schade.
-
18januari
Moeder stelt zichzelf aansprakelijk voor schade van haar kind
Op 10 september 2018 heeft de Rechtbank Gelderland een interessante uitspraak gewezen. Een moeder stelt zichzelf aansprakelijk voor de schade die haar dochter lijdt. De rechter verklaarde voor recht dat de moeder aansprakelijk is voor alle door haar dochter geleden en nog te lijden schade. Waarom is dit bijzonder? En hoe kwam de rechter tot deze uitspraak? Dat leest u in dit nieuwsartikel. -
03augustus
Overlijdensschade
Als u een geliefde heeft verloren door een ongeval, wordt u allereerst geconfronteerd met intens verdriet door het plotselinge wegvallen van uw naaste. Maar daarnaast zal ook uw financiële situatie zeer waarschijnlijk veranderen; zeker als uw geliefde een inkomen had. Ongetwijfeld staat het verdriet en de verwerking van het verlies voorop. Toch kan het juist voor deze verwerking goed zijn om uw overlijdensschade vergoed te krijgen van de aansprakelijke partij. Ook gelet op uw veranderde financiële situatie kan het verstandig zijn om aanspraak te maken op vergoeding van overlijdensschade. -
20juli
Smartengeld, hoe zit dat?
Smartengeld is een veelbesproken onderwerp binnen de letselschade. Verschillende partijen zijn van mening dat de vergoedingen voor smartengeld in Nederland hoger moeten worden. Dit kan onduidelijkheid geven over wat u als slachtoffer van een ongeval kunt verwachten.

Verkeersaansprakelijkheid
‘Uitstekende dienstverlening! Het contact verliep veel via e-mail, maar dat heb ik als prettig ervaren. Er wordt snel gereageerd en het contact was heel prettig.’Bekijk meer ervaringen