Letselschade door een medische fout
Fouten maken is menselijk, maar wanneer iemand in de zorgsector een fout maakt kan dit grote gevolgen hebben voor patiënten. Mogelijk ontstaat er letsel. Om een letselschadezaak te kunnen starten, moet er voldaan zijn aan een aantal eisen.
Medische fout of complicatie?
Op het moment dat u een medische behandeling ondergaat, kan het zijn dat de behandeling niet tot het gewenste resultaat leidt. Als deze situatie zich voordoet, spreken we nog niet per definitie van een verwijtbare medische fout. Er wordt onderscheid gemaakt in medische fouten en complicaties. De grens daartussen is niet altijd even duidelijk. Het kan voor gedupeerden dan ook voelen alsof er een fout is gemaakt, terwijl er eigenlijk sprake is van een complicatie.
Redelijk bekwame en redelijk handelende beroepsgenoot
Om te beoordelen of er sprake is van een verwijtbare medische fout wordt er gekeken of een redelijk bekwame en redelijk handelende beroepsgenoot met dezelfde kennis en informatie anders (beter) had gehandeld. Zo kan het dus zijn dat een medische behandeling niet de gewenste uitkomst heeft gehad, maar dat er geen sprake is van een verwijtbare medische fout.
Klacht indienen
Stel, er is sprake van een medische fout of u heeft een vermoeden dat daarvan sprake is. Wat dan? U dient dan een klacht in te dienen bij de klachtenfunctionaris van de zorginstelling. Per 1 januari 2017 is de Wet kwaliteit klachten en geschillen in de zorgsector (Wkkgz) in het leven geroepen. Met deze wet is iedere zorginstelling verplicht om een klachtenfunctionaris in dienst te hebben. Patiënten die niet tevreden zijn over hun behandeling kunnen schriftelijk een klacht indienen bij de klachtenfunctionaris. De klachtenfunctionaris zal de klacht oppakken en in gesprek gaan met gedupeerden.
Contact
Heeft u het idee dat u een medische fout is overkomen? Neem dan gerust contact met ons op via 0800-3100003 om de mogelijkheden te bespreken. Ook kunt u uw gegevens achterlaten via onderstaande link https://www.smartletselschade.nl/Letselschade-melden, zodat wij contact met u kunnen opnemen.
Uiteraard bent u ook van harte welkom tijdens onze inloopspreekuren op dinsdagochtend tussen 10:00 en 11:00 uur en donderdagmiddag tussen 15:00 en 17:00 uur aan de Stationsweg 32 te Leiden.
-
18januari
Moeder stelt zichzelf aansprakelijk voor schade van haar kind
Op 10 september 2018 heeft de Rechtbank Gelderland een interessante uitspraak gewezen. Een moeder stelt zichzelf aansprakelijk voor de schade die haar dochter lijdt. De rechter verklaarde voor recht dat de moeder aansprakelijk is voor alle door haar dochter geleden en nog te lijden schade. Waarom is dit bijzonder? En hoe kwam de rechter tot deze uitspraak? Dat leest u in dit nieuwsartikel. -
03augustus
Overlijdensschade
Als u een geliefde heeft verloren door een ongeval, wordt u allereerst geconfronteerd met intens verdriet door het plotselinge wegvallen van uw naaste. Maar daarnaast zal ook uw financiële situatie zeer waarschijnlijk veranderen; zeker als uw geliefde een inkomen had. Ongetwijfeld staat het verdriet en de verwerking van het verlies voorop. Toch kan het juist voor deze verwerking goed zijn om uw overlijdensschade vergoed te krijgen van de aansprakelijke partij. Ook gelet op uw veranderde financiële situatie kan het verstandig zijn om aanspraak te maken op vergoeding van overlijdensschade. -
20juli
Smartengeld, hoe zit dat?
Smartengeld is een veelbesproken onderwerp binnen de letselschade. Verschillende partijen zijn van mening dat de vergoedingen voor smartengeld in Nederland hoger moeten worden. Dit kan onduidelijkheid geven over wat u als slachtoffer van een ongeval kunt verwachten.

Aansprakelijkheid voor gebouwen en opstallen
‘Ik ben heel goed geholpen op een hele menselijke manier. Iedere keer werd er gebeld om te vragen hoe het ging, wat de stand van zaken was en of ik zelf nog vragen had. Dit vond ik heel erg prettig.’Bekijk meer ervaringen