Welke invloed heeft een letselschadevergoeding op jouw bijstandsuitkering?

Wanneer je letsel oploopt door toedoen van een ander, kun je recht hebben op een schadevergoeding voor letselschade. De hoogte van deze schadevergoeding hangt af van de mate waarin er letsel is opgelopen en de schade die daardoor is ontstaan. Dit verhaal is jou wellicht al bekend. Maar stel nu dat jij een bijstandsuitkering ontvangt, hoe gaat het dan in zijn werk? 

Een letselschadevergoeding en een bijstandsuitkering hebben namelijk wel degelijk invloed op elkaar. Wanneer jij een vergoeding ontvangt, kan het zijn dat de hoogte van jouw uitkering gaat veranderen doordat de gemeente dit met elkaar verrekend. Hier lees je er meer over en weet jij waar je rekening mee moet houden.

Letselschade bijstand

Inlichtingenplicht bijstand bij een letselschade vergoeding

Wanneer je een bijstandsuitkering ontvangt, heb je een zogenoemde inlichtingenplicht. Op basis van de participatiewet ben je dan verplicht om het bij de gemeente te melden wanneer er zich omstandigheden voordoen die van invloed kunnen zijn op jouw recht op de bijstand. Het is heel belangrijk dat je het meldt bij de gemeente wanneer je een letselschadevergoeding gaat ontvangen, zodat je niet achteraf voor verrassingen komt te staan. 

Kies je ervoor om het niet te melden? Dan schend je de inlichtingenplicht en is het mogelijk dat je een gedeelte van de uitkering moet terugbetalen, een boete krijgt óf dat de uitkering zelfs helemaal wordt stopgezet.

Schadeposten letselschade

In een letselschadezaak bestaat een schadevergoeding meestal uit meerdere schadeposten. Zolang de schadevergoeding onder de vermogensgrens blijft, zal de gemeente niets verrekenen. Wanneer dit wel het geval is, zal de gemeente kijken uit welke schadeposten de vergoeding bestaat. Je kunt hierbij denken aan schadeposten als reiskosten, medische kosten, smartengeld of een vergoeding voor huishoudelijke hulp.

Een schadevergoeding voor het verlies van arbeidsvermogen wordt door gemeenten bijna altijd aangemerkt als inkomen en verrekent met de uitkering. 

Immateriële schade VS materiële schade

Voor de gemeente is het van belang om te weten of de letselschadevergoeding draait om immateriële of materiële schade. Materiële schade zijn kosten die jij voelt in je eigen portemonnee, bijvoorbeeld het eigen risico van je zorgverzekering. Deze vergoedingen zijn voor de kosten die je zelf daadwerkelijk gemaakt hebt. Deze vergoedingen zal de gemeente doorgaans niet zien als inkomen en niet gebruiken om te verrekenen. 

Als je een schadevergoeding hebt gekregen voor het verlies van arbeidsvermogen, dan zal de gemeente dit wel zien als inkomen. Wanneer het bedrag boven de vermogensgrens uitkomt, kan het zijn dat de gemeente dit wel verrekent met de hoogte van de uitkering. 

Smartengeld 

Smartengeld is een tegemoetkoming die je kunt krijgen voor het hebben van immateriële schade. Dit wordt niet aangemerkt als inkomen, maar kan wel van invloed zijn op jouw uitkering. Per gemeente is het verschillend welk deel van het smartengeld je zelf mag houden. 

Vragen over jouw letselschade?

Heb je nog over vragen over de bijstandsuitkering in combinatie met jouw letselschadevergoeding? Wij helpen je graag verder! Je kunt ons dagelijks telefonisch bereiken van 09.00u - 21.00u op 0800 - 3100003.

 

Naar het overzicht

Heb je zelf letselschade opgelopen en wil je worden bijgestaan door een belangenbehartiger?

Neem dan gerust contact met ons op via 0800-3100003 om de mogelijkheden te bespreken. Ook kun je jouw gegevens achterlaten zodat wij contact met je kunnen opnemen.

Uiteraard ben je ook van harte welkom tijdens onze inloopspreekuren op Dinsdag tussen 10:00 en 11:00 uur en  Donderdag tussen 15:00 en 17:00 uur  aan de Stationsweg 32 te Leiden

Neem contact op

Delen:

Recht op een vergoeding

Heb je letselschade opgelopen en wil je weten of jij recht hebt op een vergoeding? Doe dan de check!

Doe de check!